×

Попередження

JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /var/www/openjH/open.lg.ua/images/News/2018/02/2018-02-22
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/News/2018/02/2018-02-22
Переглядів: 1217

Громадськість навчалася адвокації

2018 02 22 0315 лютого у місті Сєвєродонецьку відбувся одноденний семінар «Адвокація як інструмент впливу у процесі розширення прав і можливостей громадян» для громадських активістів Луганської областей. Навчальний захід проходив за підтримки Програми розвитку ООН та зібрав активістів із 11 громад Луганщини. Сєвєродонецьк на семінарі представляли експерти Громадської організації «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону» (АСР).

Програма розвитку ООН вже декілька років поспіль оголошує конкурс малих грантів для неурядових організацій в громадах-партнерах Донецької та Луганської областей з метою забезпечення громадської безпеки та допомоги вразливим групам населення у створенні стійких адвокаційних органів, а також задля підвищення рівня поінформованості про права людини в громадах, які постраждали від конфлікту.

Однак слід зазначити, що далеко не всі громадські активісти Луганщини ефективно використовують адвокаційні стратегії у своїй діяльності, насамперед, через брак знань та практичного досвіду у цьому напрямку. Тому тренінги з адвокації користуються великим попитом серед представників громад.

На цей раз своїми знанням та досвідом з учасниками ділилася тренерка з Чернігівщини – Тетяна Сила. Пані Тетяна працює доцентом кафедри соціальної роботи, деканом факультету соціальної роботи Чернігівський державний технологічний університет та керівником напрямку сталого розвитку Громадської організації «Чернігів Європейський» і має досвід реалізації успішних адвокаційних проектів.

Учасників семінару познайомили з цікавим підходом для планування та реалізації адвокаційних проектів, заснованим на правах людини (ППЛ), та надали необхідні знання та інструменти для подальшого просування цього підходу під час реалізації проектів у своїх громадах.

Чи ті, хто має певні права, можуть ефективно їх відстоювати? Чи ті, хто зобов’язаний реалізовувати ці права, дійсно спроможні виконувати свою роботу? На ці питання дає відповідь підхід до авокаційних проектів, заснований на правах людини (ППЛ). Організації громадянського суспільства можуть стати набагато більш ефективними у своїй діяльності, якщо застосовуватимуть цей підхід щодня.

Загальновизнаним фактом є те, що сприяння та захист прав людини є критичним для досягнення миру, сталого людського розвитку, демократії та безпеки, а також взаємопов’язаність та неподільність цих цілей. ППЛ є технологією досягнення цих цілей, та приносить неоціненні переваги у підвищенні рівня залучення місцевої громади, врахуванні інтересів вразливих груп суспільства, підвищенні прозорості та підзвітності, просуванні поваги до прав людини та допомоги органам влади у виконанні їхніх зобов’язань стосовно прав людини, призводить до сталих змін, оскільки проекти, розроблені на основі прав людини, спрямовані на довгостроковий вплив на культурні та соціальні норми та цінності, структури, політики та практики.

Під час тренінгу учасники розібралися з визначенням поняття «адвокасі», з тим, які існують принципи та види адвокацій та проаналізували структуру адвокаційного проекту.

Під час «світового кафе» обговорили проблеми та встановили пріоритети серед визначених проблем. Слід зазначити, що застосування цього інструменту створило живу «мережу» обміну думками, ідеями й досвідом та розширило та поглинуло колективну обізнаність з актуальних проблемних питань у громадах Луганщини.

Представники кожної із громади мали можливість на практиці опрацювати одну із визначених проблем та запропонувати власні стратегії адвокацій, використовуючи підхід, заснований на правах людини.

Познайомили учасників семінару також і з успішними практика адвокаційних проектів за підтримки ПРООН: це проект ГО «Красноріченська ініціатива» (смт. Красноріченськ), спрямований на залучення молоді до активного прийняття рішень на рівні громади, а також створення молодіжної громадської організації «Закон та ми» у смт. Новоайдарі.

Нагадаємо, що АСР також є партнером Програми «Відновлення врядування та налагодження миру» ПРООН на Сході України в рамках реалізації адвокаційного проекту «Підвищення ролі громадян та організацій громад у процесах прийняття рішень органами влади через впровадження адвокасі кампаній» для громад Новоайдарського району.

У рамках проекту для представників громади Новоайдарщини була проведена Школа «Адвокасі кампанії: організація, ефективність, досягнення результатів покращень, правозахист та лобіювання вирішення питань», яка складається з серії тренінгів. За підсумками тренінгових та консультаційних заходів розроблено проект Концепції комплексної безпеки Новоайдарського району, що має стати основою для опрацювання пріоритетів розвитку громади на найближчі роки.

{gallery}News/2018/02/2018-02-22:::0:0{/gallery}

 

 

Яндекс.Метрика