×

Попередження

JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /var/www/openjH/open.lg.ua/images/news_2017/2017-10-05
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news_2017/2017-10-05
Переглядів: 1495

Навчаючись миру та соціальної єдності у громадах Буковини

2017 10 05 16Ми різні – але ми єдині та разом прагнемо, щоб наша Україна була краще. Ця думка пройшла лейтмотивом через усі дні насиченої подіями та зустрічами поїздки активних представників місцевої влади, громадськості Луганської та Донецької областей на Буковину.

Візит з 10 по 15 вересня п. р. відбувся в рамках проекту Програми розвитку ООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України». Тема візиту: «Міжнаціональна, міжрелігійна та міжкультурна толерантність як складова територіального розвитку Чернівецької області». В спільній делегації візиту взяли участь 25 представників Донецької і Луганської областей. До її складу увійшли представники різних галузей - освіти, культури, місцевого самоврядування та правоохоронних органів, які обиралися на конкурсній основі. Таким чином до візиту залучились активні громадяни з різних сфер діяльності у супроводі представників ПРООН.

Партнером в Чернівецькій області виступила Агенція розвитку громад Буковини, представник якої, пані Неля Малько, організувала дуже гарну програму та супроводжувала делегантів під час всього часу перебування.

Якщо зовсім коротко...

Гості мали змогу поспілкуватись з представниками крайової влади в обласній адміністрації, Чернівецькій міській раді та обговорити питання безпеки і соціального захисту. Радо вітали гостей Німецький та Польський народні доми, мистецький центр збереження та розвитку традиційної румунської культури. В обласному центрі культури «Буковина» представники східних областей мали змогу ознайомитись із обрядами, звичаями та традиціями багатонаціонального буковинського краю, де віками поєднувалась та взаємозбагачувалась культура українців, румунів, євреїв, поляків, німців. Як це відбувається на практиці, показали Вашковецька та Красноїльська громади, презентувавши свої неповторні Маланки.

У Вижницькому музеї прикладного мистецтва можна було побачити, як зберігається та розвивається на Буковині мистецтво вишивки, бондарства, різьблення по дереву. Мирне співіснування різних конфесій презентували діючі православні, греко-католицькі та римо-католицькі храми, центр старообрядництва - Успенський Собор у Білій Криниці. «Спільними зусиллями» - такий девіз розміщений на Чернівецькій міській раді.

Програма візиту видалася насичена цікавими зустрічами та дискусіями, а кожний день мотивуючий та відкриваючий все більше і більше нового про рідну Україну та її талановитий народ.

Якщо детальніше.... То можна описати по днях.

2017 10 05 01Перший день візиту.
День був присвячений загальному знайомству з Чернівецькою обалстью, та зустрічами в облдержадміністрації. Тут колеги з Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” розповіли про те, як гарно для громад “наслідила ПРООН” в Чернівецький області та показали реультати підтримки сільского кооперативу по сушінню всяких пищових речовин, зорема грибів та одразу гості зі Сходу замовили продукцію цього кооперативу, щоб спробувати. Наталя Белюкіна, координатор Проекту ЄС/ПРООН МРГ дуже емоційно розповіла про необхідність соціальної мобілізації для вирішення проблем в громадах. Представники обласної влади розповіли про рішні соціальні аспекти та заході по безпеці в області, наголосили, що їм не подобається темін “ВПО” та що до переміщених осіб відносяться, як до інвестиційного капіталу спеціалістів, яких у власних громадах теж не хватає із-за міграції кадрів на заробітки до ближніх держав та інших країн Європи. Дуже цікаво, що к кінцю зустрічі прибули й самі переселенці-громадські діячі, які сказали, що дуже подобається на Буковині та вони більше ніколи не збираються повертатися та що їм хватає роботи й тут. Дуже корисним був досвід по реалізації одного з проектів ЄС у сфері безпеки щодо створення ефективної системи оповіщення громади під час повенів та пожеж та громадських бригад допомоги.

2017 10 05 09Другий день візиту.
Розпочався з пішохідної екскурсії містом «Чернівці – місце зустрічі культур і релігій: унікальність в розмаїтті». «Чернівці, де століттями у мирі та злагоді живуть люди різних віросповідань, співіснують, збагачуючи одна одну, мови і культури, намагаються у сучасній історії не втратити цей історичний феномен. Наша громада його плекає і мріє стати прообразом єдиної полікультурної, поліконфесійної Європи. Ми готові про це говорити, аналізувати і формувати стереотип такого мислення, коли у розбудові людських стосунків немає значення, якої ти конфесії, а головне наскільки ти маєш Бога у серці. Будемо робити це спільними зусиллями. Це гасло Чернівців і запорука нашої толерантності» - міський голова Олексій Каспрук.

Пішохідна екскурсія історичною частиною міста показала, як розвивалось місто в період Австро-Угорської імперії, Румунії, Радянського Союзу та України. Ми побачили площі, архітектурні ансамблі та храми, збудовані поруч людьми різних національностей та віросповідань. Зокрема, це синагога, римо-католицький костьол Святого Духа, греко-католицька церква Пресвятої Богородиці, православні Миколаївська церква та церква Петра і Павла вірменської громади, в якій зараз відновлена служба вірменської громади і одночасно зал слугує місту як органний. Відвідали «Алею зірок» на Театральній площі, де зібрані десятки імен відомих діячів культури, життя і творчість яких пов’язані з Чернівцями.

Гостинно відчинила двері перед делегацією зі сходу країни і Чернівецька міська рада, де відбулася зустріч з керівництвом міста. Очільниця управління культури Юлія Сафтенко презентувала діяльність місцевої влади у напрямі збереження та розвитку місцевих традицій мультикультурного міста.

Презентували Міжнародний фестиваль «Буковинські зустрічі», який організовується у 5-ти країнах: Україні (м. Чернівці), Польщі, Румунії, Угорщині і Словаччині і поєднує традиції вихідців з Буковини, які проживають у цих країнах. Мета проведення фестивалю - презентація багатства буковинської народної культури в її багатонаціональному вимірі та колективів з їх самобутнім співом, танцями, музикою, обрядами та народними звичаями Буковини; збереження буковинського фольклору на Буковині та серед її мігрантів; пропагування Буковини як прикладу можливості гармонійного взаємопорозуміння і співпраці при збереженні власної культурної та національної ідентичності. Познайомили гостей з традиціями проведення щорічного Петрівського ярмарку, а також презентували проект «Інтегрований розвиток міста», в рамках якого при плануванні стратегії розвитку до 2030 р. закладається збереження та розвиток культури, економіки з позиції поліетнічності.

Після обіду, під час якого учасники візиту мали змогу посмакувати традиційною українською кухнею, всіх радо вітав Німецький народний дім, де відбулася Зустріч з керівником товариства австрійсько-німецької культури «Відродження», Почесним Консулом Німеччини в Україні Олександром Шлампом.

Зі здобуттям Україною незалежності поступово відродились національні традиції національних меншин краю, в тому числі і німців. Загалом «Німецький дім» — один з небагатьох будинків Панської вулиці, якого не торкнулись руки перебудовників та завдяки чому він зберіг свій первісний вигляд до нашого часу.

І сьогодні, як майже сто років тому, німецькомовні гості з усіх куточків світу знають споруду Німецького народного дому по вулиці Ольги Кобилянської в Чернівцях.

Нині тут працює Товариство австрійсько-німецької культури «Відродження», де спілкуються, зустрічають традиційні німецькі свята, влаштовують концерти, переглядають фільми про історичну батьківщину, часто звучить німецька мова, до якої долучається молоде покоління буковинських німців. Як і раніше, знову відчинені для гостей двері святкової зали, яка носить ім’я видатного чернівчанина Георга Дроздовського.

На верхньому, п’ятому поверсі Німецького дому є одна кімнатка, у якій нині розміщується невеличкий музей Георгія Дроздовського — відомого письменника, який народився на Буковині й тут відбулося становлення його особистості як літератора. 1934 року в Чернівцях вперше вийшла друком збірка його ліричних творів під назвою «Поезії».

Неподалеку від Німецького народного дому розташований Польський народний дім, де відбулася наступна зустріч. Витоки організованого польського життя в Чернівцях починаються в 1869 році, коли були утворені «Польське суспільство братської допомоги» («Польська читальня»). З приходом радянської влади діяльність польських, так, як і інших національно-культурних організацій, була заборонена, а в бувшому Польському Домі відкрили кінотеатр і обласну бібліотеку, з часом – музичну школу.

Діяльність Польського Дому в Чернівцях відновилася лиш в період незалежності України. В 90-х роках міська влада передала Товариству польської культури ім. Адама Міцкевича декілька кімнат в лівому крилі партеру. В 1996 році відбулося урочисте освячення Польського Дому, який став одним із осередків відродження культурного життя Чернівців.

Завершили насичений та сповнений враженням день теплим прийомом у Буковинському мистецькому центрі збереження та розвитку традиційної румунської культури, де відбулася Зустріч з керівництвом та вихованцями Центру за участю Генерального Консула Румунії в Чернівцях п. Елеонори Молдован. Аплодували стоячи учасникам фольклорних колективів, що займаються на базі центру та вразили присутніх виконанням пісень народів світу десятьма мовами. Посмакували і румунським пирогом.

2017 10 05 15Третій день.
Зранку третього дня візиту вирушили до с. Біла Криниця Глибоцького району, де було заплановане відвідування Успенського Собору – центру старообрядництва. Головна споруда, центр суспільного життя Білої Криниці – зведений за проектом талановитого московського архітектора Олександра Кузнецова та під наглядом австрійського архітектора В. Кліка та підрядчика Тряпкіна Успенський собор (1900-1908) в стилі архітектури постмонгольської Московської Русі. Замовниками храму було московське купецьке подружжя Ольги (уродженої Рахманової) та Гліба Овсяннікових. Пара втратила сина Олександра - і в пам'ять про свою дитину вирішила звести церкву. Її побудова обійшлася у фантастичну суму. Пожертви йшли з різних країн. З Москви прибули не лише гроші, а й гранітні деталі, лиття та оздоблювальні матеріали. Іконостас виготовили різьбярі з Володимира, художники з Москви, розписували стіни палехські майстри. Завершити малярські роботи в соборі (за ескізами В. Васнєцова) завадила Перша світова війна. На базі собору з 1988 року діє музей старообрядництва. В 1996 р. тут проводився Священний Собор Російської православної старообрядницької церкви з нагоди 150-річчя приєднання до церкви древньоправославних християн першого Білокриницького митрополита Амвросія, якого тоді ж зарахували до лику святих. У вересні 2006 р. в Білій Криниці відбувся Другий Всесвітній собор Руської Православної старообрядницької церкви Білокриницької древньоправославної згоди.

Після відвідування святині вирушили до Красноїльської громади. Красноїльська громада об’єднує два села – Красноїльськ, де проживають етнічні румуни, та Стару Красношору, де проживають етнічні поляки – понад 70%. В громаді є школа з румунською мовою викладання та школа з українською мовою викладання, де вивчають і польську мову. Села мають православний храм та римо-католицький костьол. Красноїльськ - прикордонне з Румунією село. Красноїльськ славиться найколоритнішою Маланкою. П’ять кутів села представляють завжди свою маланку, яка вирізняється костюмами. Про свої враження на сторінці Фейсбук ділиться Ганна Борова, радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності: «Красноїльська ОТГ, Чернівецька область, об’єднала румунське та польське поселення. Тут шанують традиції предків, бережуть культуру, але повністю ідентифікують себе, як українці. Тут ми пізнали Маланку, побачили виставу вишиванок та одягу та тепер можемо розуміти коди орнаментів. Запитали, як впроваджуються реформи та щодо співпраці влади та НГО. Відвідали румунську та польську школи та чотири храми різних релігій. Склалось враження, що всі люди живуть заможньо та не мають явних проблем. Тут ми відчули спокій та впевненість».

2017 10 05 21Четвертий день візиту.
День розпочали з відвідування Вижниччини – воріт в Карпати. У ході візиту гості зустрілися з головою районної державної адміністрації Русланом Сенчуком, заступником голови районної ради Сергієм Вірстою, начальником відділу культури райдержадміністрації Наталією Додяк. Під час зустрічі Руслан Сенчук ознайомив учасників делегації з станом та перспективами соціально-економічного розвитку району. Поділився досвідом проведення на теренах району реформи децентралізації та об’єднання громад.

Про реалізацію на Вижниччині культурологічних проектів розповідала Наталія Додяк, яка разом з працівниками Вижницького РБНТД Антоніною Клоцькою та Наталією Шолєвою поділилися досвідом проведення обмінних концертів в населених пунктах Донеччини та Луганщини. Зокрема, нещодавно вижницька «Смерічка» вчетверте побувала на Сході та взяла участь у фестивалі української культури «Вільний степ» в місті Констянтинівка Донецької області.

Самі представники делегації зізнаються, що приїхали аби обмінятися досвідом та налагодити більш тісні зв’язки.

Павло Пригородов, учасник проекту, представник АСР: «Це навчальний візит, який був організований програмою розвитку ООН. Ми приїхали на Буковину щоб подивитися – як регіону України, який є багатонаціональним, мультирелігійним вдається жити в мирі та злагоді і розвивати громади. Також ознайомитися з практикою формування об’єднаних громад, бо для нас це важливо – цей шлях ми зараз проходимо на Луганщині».

Перебуваючи у Вижниці гості відвідали музей Вижницького коледжу прикладного мистецтва, а також побували у селах Мигове та Банилів. Далі вирушили до міста Вашківці. Вашківці – місто, відоме в Україні та далеко за її межами Вашковецькою маланкою (переберією). Відвідали оселю-музей народного митця, заслуженого майстра народної творчості, художника – орнаменталіста Г.О. Гараса, який створив більше 3000 взірців орнаменту та вишивок.

2017 10 05 27П’ятий день.
Ранок останнього дня перебування делегації зі сходу країни на Буковині почався з екскурсції до музею під відкритим небом у Чернівцях. Чернівецький Скансен – це архітектурно-ландшафтний комплекс із предметами архітектури та побуту середини 19 і першої половини 20 століть. Музей складається з двох етнографічних зон: «Хотинщина» і «Західне Подністров'я». Серед мальовничої природи з різноманітним ландшафтом відтворена еволюція житла та побуту народів, що населяли Буковину. Сьогодні тут є 35 громадських та господарських споруд, це церква, дзвіниця, кузня, корчма, млини-вітряки і житлові будинки. Внутрішнє оздоблення будівель зберегло свій первісний вигляд, тут представлено предмети побуту селян, національний одяг і прикраси, вишивки, килими та багато іншого.
Особливо пишається музей вітряками початку 20 століття, які характерні тільки для Буковини. Вони двоярусні, другий поверх розширений, корпус млина разом з крилами обертався навколо масивного дубового стовпа, глибоко закопаного в землю. Ці споруди є доказом видатних здібностей народних умільців.

Підводячі підсумки, хочеться звернути увагу та навести деякі висловлювання учасників з приводу того, як вони планують використовувати інформацію, отриману під час навчального візиту. Ось нижче наводимо висловлювання:

  • Маю намір описати побачене і почуте і надрукувати в газеті, щоб земляки мали можливість дізнатися про життя громад Буковини. Крім того, планую організувати конкретні поїздки журналістів та творчих дітей Луганщини до Чернівецької області, запросити чернівчан в гості на Луганщину.
  • Буду в своїй ГО розповідати про традиції і звичаї, про те, як все грамотно облаштовано. Як влада працює з населенням і всі одне одному допомагають. Також з малими дітками будемо проводити свята по традиціях та звичаях, побачених на Буковині.
  • Проведення круглого столу з колегами із запрошенням керівництва нашого містечка.
  • Стаття до місцевої газети для підвищення правосвідомості громадян та підтримання культурної спадщини та традицій нашого містечка.
  • Застосування отриманої інформації під час підготовки та реалізації проектів.
  • Планую створити парк та сцену у своєму місті для культурних обмінів, для консолідації громадян, які проживають у місті.
  • Східноукраїнський національний університет ім.. Даля (м. Сєвєродонецьк) працює над декількома проектами, які зможуть допомогти регіонам України зблизитись, краще зрозуміти механізми створення толерантного єдиного суспільства. Візит збагатив новими знаннями, які ми зможемо використати у проектах. Дізналась багато про готовність до співпраці у сфері культури, зокрема, фестивальної діяльності. Вважаю, що студентська молодь Луганщини із задоволенням візьме участь у культурних заходах.
  • Планую створити центр національних меншин – бойків, тому саме робота румунської школи, польської особливо до вподоби.
  • Вже є ідеї для нових проектів. Буду використовувати нові зв’язки, обмін досвідом Деякі ідеї Чернівців обов’язково використаю у своїй діяльності. І розпочну нарешті збирати факти для нашого місцевого музею.
  • Планую всю отриману інформацію вилити в проекти по безпеці та примиренню. Також досить цікаво організувати вдома нацменшини, проводити заходи, вчити мови.
  • Втілювати у життя. Впевнений, що цей візит мені принесе велику користь. Дякую!
  • Із освітніми візитами поїду до Новгородського (демо-урок із української мови з застосуванням спільної праці, майстер-клас із вишивки); розвивати мікробізнес із вишивки; проводити навчальні заняття з різними віковими категоріями населення.
  • Передача отриманого досвіду.
  • Створення та реалізація проектів з підвищення безпеки на території Луганської області.
  • Планування та впровадження в повсякденну діяльність заходів щодо підвищення рівня духовності серед населення (через створення відповідних агітаційних матеріалів, прийняття участі в навчанні молоді, залучення найбільш авторитетних громадян до громадської діяльності.
  • В ході візиту з’явились нові ідеї для написання проектів. Отриману інформацію буду розповсюджувати на території своєї громади.
  • Підтримувати та тісно співпрацювати з громадськими організаціями. Ініціювати власні проекти на прикладі успішних громад.
  • Зробив для себе висновок, що одним із можливих шляхів мирного, толерантного проживання представників різних національностей і релігій може виступати діалог через культуру та традиції. Буковина багата різними українськими традиціями, які необхідно і вкрай важливо популяризувати на Сході України. Зі своєї сторони, по поверненні додому презентую отримані знання своєму оточенню. Обговоримо з колегами по громадській організації можливість молодіжного обміну між Луганською і Чернівецькою областями в контексті культури.
  • Розширив свій світогляд. З’явились нові ідеї для реалізації меседжу «Єдність, згуртованість, терпимість, толерантність».
  • Хочеться впровадити в своїй громаді більше заходів, спрямованих на розвиток культури населення. Створення фольклорних колективів, проведення фестивалів, конкурсів та відвідування Буковини зі своїми колективами.
  • Перш за все я розповсюджу отриману інформацію серед свого колективу, насамперед. Отримані емоції, я впевнена, виллються у написання проекту щодо підвищення рівня довіри серед населення, розповсюдження толерантності, пропагування принципів терпимості та єднання людей, які опинились у складній ситуації. Важливим є той досвід, який я здобула у партнерстві та дружні відносини, які у мене з’явилися.
  • Розробка та оптимізація туристичних маршрутів в Маріуполі та Приазов’ї з залученням грантових коштів.
  • Організація наступної осені фестивалю німецької культури в м. Маріуполь.
  • У разі візиту Чернівецької делегації – активна участь та комунікація з іншими національними общинами.
  • Реабілітація німецького народу шляхом висвітлення історії та ролі німців в розбудові Приазов’я, з метою порозуміння нашого багатонаціонального краю.
  • Після повернення планую зібрати актив громади з метою створення ГО, бо під час візиту виявилося, що ГО мають певну силу у вирішенні питань громади і за цим майбутнє у формуванні демократичного суспільства. Докладу зусиль для продовження створення музею селища та залучення до цього ГО. Під час візиту налагоджені контакти з ГО «Файна Україна» та досягнуті домовленості про створення спільного проекту з проведення уроків української мови на території селища. Спробую налагодити контакт з відділом культури Вижницької адміністрації з метою організації візиту танцювального дитячого колективу селища на фестиваль.
  • Розповім, покажу фото найближчому своєму оточенню. Проведу роботу в межах своєї компетенції (професійної) в навчальних закладах району щодо культурного, правового збагачення дітей, вчителям донесу необхідність (аспекти) правового, громадянського, культурного збагачення дітей. З ювенальною превенцією відділу поліції – більш вимогливіше – щодо зайнятості дітей, які перебувають на обліку.
  • Реалізувати ідеї, які з’явилися під час візиту. Спілкуватися з учасниками візиту й розробляти разом проекти – соціальні та творчі.

Наприкінці хочемо відмітити наступне.

«Спільними зусиллями» - такий девіз розміщений на Чернівецькій міській раді. І тільки спільними зусиллями мешканців сходу і заходу, півночі і півдня, центральної частини країни, поважаючи віру, традиції, мову один одного, але пам’ятаючи при цьому, що всі ми пливемо на одному кораблі під назвою «Україна», вкладаючи часточку своєї душі, ми зможемо побудувати сильну, красиву країну, в якій кожен, незалежно від національності, з гордістю зможе сказати «Я – українець».

Щирі слова вдячності за організацію такої пізнавальної та корисної програми Агенції розвитку громад Буковини і особисто Нелі Малько та ПРООН в особі її радника, Ганни Борової, що підтримали та сприяли виділенню фінансування на таку приємну, пізнавальну подорож за рахунок коштів ЄС.

Більше б таких візитів, більше хотілось би робити разом й далі добрі справи!

{gallery}news_2017/2017-10-05:::0:0{/gallery}

 

 

Яндекс.Метрика