• Головна
  • Новини
  • Світові експерти обговорили з молоддю питання безпеки для України
×

Попередження

JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /var/www/openjH/open.lg.ua/images/news_2017/2017-12-22
×

Повідомлення

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/news_2017/2017-12-22
Переглядів: 1021

Світові експерти обговорили з молоддю питання безпеки для України

2017 12 22 0511 грудня 2017 року Фонд Віктора Пінчука провів публічну панельну дискусію «Безпека для України» з провідними світовими експертами з безпеки. В обговоренні взяли участь Ештон Картер, міністр оборони США (2015-2017), Веслі Кларк, Верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі (1997-2000) та Джек Кін, Голова правління Інституту вивчення війни (США). Модератором дискусії виступив Стівен Сакур, тележурналіст, ведучий програми HARDtalk, BBC.

Долучився до дискусії й Павло Пригородов, експерт, координатор проектів Громадської організації «Агентство стійкого розвитку Луганського регіону».

Спілкуючись з українськими студентами та лідерами думок, панелісти обговорили питання безпеки України у глобальному контексті, її перспективи щодо вступу в НАТО, кібербезпеку, поширення дезінформації та інші питання.

Говорячи про новий світовий порядок, Джек Кін наголосив: «Епоха, що настала після закінчення холодної війни, можна сказати, завершилась. Ми знову повернулись до змагання між великими державами. Звісно, це не порівняти з масштабами часів Радянського Союзу, але очевидно, що Росія – небезпечна, має великі можливості і значні геополітичні амбіції». «Контури питань глобальної безпеки змінюються прямо в нас на очах, і ми повинні її корегувати тут, в Україні. Що Росії справді вдалось – це розмити лінію між миром та війною у небачений досі спосіб […] і це спрацювало, а ми не діяли», – продовжив він.

При цьому, Ештон Картер зауважив: «Якщо Росія вважала, що анексія Криму та її вторгнення в країну Східної Європи принесуть їй переваги, вона глибоко помилялась. Українці – не кожен окремо взятий – але у переважній своїй більшості продемонстрували опір і разом протистояли цьому вторгненню, і це зміцнило українську незалежність, і це зміцнило підтримку країни ззовні. Тому це має вселяти вам впевненість». Він запевнив, що «ідея зближення з Росією за таких обставин не має підтримки в середовищі, що займається стратегічними питаннями».

Звертаючись до молоді в аудиторії, Веслі Кларк сказав: «У вас з’явилась можливість, про яку мріяли покоління українців протягом століть – мати незалежну, орієнтовану на Захід, демократичну державу Україна». Він також пояснив, що це не може статись в одну мить, оскільки «мають бути створені політичні інститути. Якщо ви прагнете незалежності, ви хочете мати можливість висловлювати свої погляди, то в такому випадку ви маєте бути готові миритись з невеликим безладом у цьому процесі». Він наголосив: «Західні інституції, що працювали тут і мали своїх представників тут, досить чітко вказували на те, що вам треба побороти корупцію. Це необхідно зробити для забезпечення ефективної оборони».

Відповідаючи на запитання Стівена Сакура щодо перспективи вступу України до НАТО, Ештон Картер визнав, що «НАТО слід теж робити більше по відношенню до України. Важливо, щоб для України був відкритий шлях до членства у НАТО».

Джек Кін, висловлюючи свою думку про питання референдуму щодо вступу України до НАТО, зазначив: «Питання НАТО у випадку України буде частиною фактору стримування у протидії російській агресії. Я не думаю, що референдум вплине на рішення НАТО. Я думаю, що те, чого прагне НАТО – це звісно наближення до певних стандартів НАТО, які приймають всі країни. По-друге, не варто очікувати, що поки російський військовий контингент залишається на території України, НАТО погодиться на членство України. Саме ці умови треба усунути. І це насправді матиме набагато більше впливу, аніж референдум».

{gallery}news_2017/2017-12-22:::0:0{/gallery}

 

 

Яндекс.Метрика